Grøn frontløber i en konservativ branche

Da den unge håndværker Søren Lauridsen i 2006 stiftede virksomheden Brdr. Lauridsen med sin far og lillebror, var planen at bygge boliger fra bunden af. I dag arbejder Brdr. Lauridsen med renovering af ejendomme og går forrest i branchen for at fremme bæredygtig udvikling. De arbejder både med verdensmål og bæredygtige materialer – og så har de flere gange søgt uvildig sparring hos Erhvervshuset for at tage virksomheden til nye højder.

Hos Brdr. Lauridsen er de grønne målsætninger i strategien udpeget og sat i søen, men på den rolige uhøjtidelige måde, hvor kunder og medarbejdere inddrages, så løsningerne virker. Her tager man skoene af, når man møder på kontoret, og tonen er hyggelig og afslappet.

Direktør Søren Lauridsen er heller ikke bleg for at søge hjælp og inspiration ude fra, og han var derfor ikke sen til at kontakte Erhvervshuset, da en kammerat, som selv var selvstændig, foreslog det. Søren havde et par år tidligere overtaget styringen af Brdr. Lauridsen efter sin far, og han drømte om at gøre noget nyt for at drive virksomheden frem. I 2016 stod han ved Erhvervshusets hoveddør - klar til at tage skridtet videre, men i tvivl om, hvad han kunne forvente.

”Da jeg hørte, at sparringen var gratis, tænkte jeg, at det var da for godt til at være sandt. Er det så i orden? Har de noget erfaring? Men at de er sådan nogle kompetente mennesker derinde, har virkelig imponeret mig,” siger Søren med et smil på læben.

Udvikling starter med ledelse

Hans første forløb hos Erhvervshuset blev Vækst via Ledelse, hvor han lærte om sammenhængen mellem ledelse og forretningsudvikling. Han fik hjælp og sparring af forretningsudvikler Rikke Bøgely og begyndte at få øjnene op for nye muligheder.

”Når man kommer ud blandt andre, får man åbnet sit blik. Man sidder ikke bare i sin egen osteklokke og tænker, at en virksomhed på 10 mand er det vildeste. Så da jeg tog forløbet, var det vildt spændende at høre om, hvordan folk kører ting op og sælger dem. Det var det her med at få åbnet op for, at der skal ske noget mere,” forklarer Søren.

Forløbet satte flere tanker i gang hos ham, og året efter tog han igen kontakt til Erhvervshuset for at få hjælp til at træffe nogle store beslutninger i familievirksomheden.

Ønsket om et vellykket generationsskifte

”Vi blev enige om, at vi skulle i gang med et generationsskifte, hvilket Erhvervshuset var med til at skubbe i gang,” fortæller Søren.

Han uddyber, at det svære ved generationsskiftet var at skulle købe sin lillebror ud af virksomheden. Men med hjælp fra en ekstern konsulent, som han havde mødt gennem Vækst via Ledelse-forløbet, kunne alle glæde sig over et succesfuldt generationsskifte, da den lange proces nåede til vejs ende.

Vejen til det offentlige marked

Brdr. Lauridsens udvikling fortsatte, og året efter besluttede Søren og Brdr. Lauridsens økonomidirektør, Stig Bisgaard, sig for at prøve kræfter med programforløbet Sund Vækst. I spidsen for forløbet, der fokuserer på SMV’ers salg til kommuner og regioner, stod Erhvervshusets to eksperter på området Brian Jacobsen og Christian Brix. ”De fik inddraget nogle relevante kommuner og kompetencer, som vi nok aldrig selv havde fået åbnet døren til,” mindes Stig og fortsætter:

”Vi fik nogle værktøjer til det offentlige marked, som vi stille og roligt er kommet i gang med at bruge. Og det, som var særligt godt i det forløb, var, at de fik hevet nogle kommunaldirektører ind – nogle indkøbere fra det offentlige, som vi fik en-til-en samtaler med. Det var ret givende, og det stillede krav til os om at være godt forberedte for at få noget ud af det."

Forberedte var lige, hvad Søren og Stig var. Ifølge dem kommer man nemlig ikke sovende til et godt udbytte af forløbene hos Erhvervshuset. Selvom det ikke koster meget i kroner og ører at være med, mener de to herrer, at man får mest værdi af programforløbene, hvis man er villig til at investere tilstrækkelig tid og arbejde. ”Man skal ville det, ellers er det lige meget,” understreger Søren.

Drømmen om bæredygtigt byggeri

Udviklingen af Brdr. Lauridsen fortsatte, og nu var tiden inde til, at den idé, som var blevet plantet i virksomheden tilbage i 2016, skulle foldes ud og sættes i værk:

”Dengang havde jeg en studerende siddende, som havde haft om bæredygtighed på sin uddannelse. Først var vi skeptiske og syntes det lød popsmart,” fortæller Søren og smiler ved tanken.

Men interessen for bæredygtighed voksede, og derfor meldte Søren og Stig sig under fanerne på forløbet Cirkulær Økonomi, som drives af Erhvervshusets projektleder Steven Møller. Her får virksomheder stillet skarpt på deres ressourceanvendelse og får indsigt i de forretningsmæssige potentialer ved cirkulær økonomi. For Brdr. Lauridsen blev det sparket, der gav dem mod til at være pionerer i en ellers konservativ branche. I dag arbejder virksomheden med verdensmålene 11 og 12, og visionen er at fremme bæredygtig udvikling. Rejsen mod fuld bæredygtighed indenfor byggeriet er imidlertid lang, så for Søren og Stig er det ét skridt ad gangen.

”Det starter med at få brugt de rigtige produkter. De cirkulære forretningsmodeller er nødt til at komme henad vejen, for markedet er simpelthen ikke klar til det. Vi starter med de bæredygtige produkter og begynder også markedsføringsmæssigt at sige, at selvom vi ikke leverer det fulde bæredygtige, cirkulære produkt endnu, udviser vi ansvarsbevidsthed ved hele tiden af bruge mærkede produkter, hver gang det kan lade sig gøre,” slutter Stig.

Udviklingen hos Brdr. Lauridsen drives blandt andet frem gennem transformationskortet - et strategisk værktøj fra forløbene hos Erhvervshuset. Kortet gennemgås en gang om ugen, så alle i virksomheden hele tiden har strategien godt inde under huden.

Læs mere om hvordan Brdr. Lauridsen arbejder med bæredygtighed på deres hjemmeside.

Få hjælp nu
kontakt os her
(sætter cookie)