Iværksætter skifter læder ud med æbler

Indbegrebet af bæredygtig innovation må være at opfinde et globalt brugbart materiale, der ikke fandtes før – ud af et restprodukt, der blot skulle have været smidt ud.
Netop dét har Beyond Leather Materials gjort. Produktet minder om læder, men er vegansk og fremstillet af rester fra produktion af æblejuice.

Bæredygtig innovation har mange retninger og betydninger – én af dem er upcycling af restprodukter, så skrald så og sige bliver til brugbare produkter eller materialer.

Beyond Leather Materials har udviklet og producerer det bæredygtige materialealternativ, ’Pomma’, der er fremstillet af resterne fra produktion af æblejuice og cider, kaldet ’pulp’. I udseende, tekstur og anvendelse minder det bionedbrydelige materialer mest om læder. Vegansk læder, vel og mærke.

”Rester fra fødevareproduktion er en global, massiv udfordring. En tredjedel af alle råvarer, vi dyrker, bliver smidt ud som affald, og det vil jeg gerne være med til at ændre på ved at anvende restaffaldet i en cirkulær økonomi, der kan give modebranchen et materiale, der ikke er lige så forurenende som læder”, forklarer Hannah Michaud, medstifter og materialedesigner i Beyond Leather Materials.

Krævede både en kreativ og videnskabelig proces

Hannah Michaud er fra USA, studerer Sustainable Fashion på KEA Københavns Erhvervsakademi og er den ene del af teamet i virksomheden Beyond Leather Materials. Hun fik ideen til materialet for fire år siden og mødte sin business partner for tre år siden – og siden da er det gået stærkt i iværksættervirksomheden.

”Underviseren præsenterede os for forskellige typer restaffald, som vi skulle innovere på, og det var industriaffald fra alle mulige forskellige industrier. F.eks. strå fra gamle tage, æggeskaller fra æggeproduktion, gammel uld der var for dårlig til at blive brugt til tøj, og så var der noget æbleaffald fra en juice- og ciderproduktion”, forklarer hun.

Rent praktisk producerer man juice ved at knuse æblet og derefter presse det. Det æbleaffald, for det er en uens masse og svært at gøre til et ensartet materiale.

”Æbleaffaldet er vådt og snasket men dufter dejligt af forår. Jeg kan huske, at jeg stod med det her æbleaffald i hænderne og både angreb udfordringen – og den videre arbejdsproces – fra et videnskabeligt ståsted og samtidig med et eksplorativt perspektiv. Min hjerne virker som en kunstners og har en spontan og kreativ tilgang. Så jeg var sovset ind i det her æblesnask op til albuerne. Jeg skulle virkelig ned i materialet og mærke det”, fortæller Hannah Michaud.

Innovationsprocessen er så meningsfuld

Hannah Michaud beskriver innovationsprocessen som en rejse, der endnu er i sin spæde start, men med det klare mål at blive global leder i sit område. I dag er hun og hendes partner CEO og medstifter Mikael Eydt i fuld gang med at skabe hvad de mener bliver det førende læder alternativ og forhåbentlig en game-changer i modeindustrien.

Deres mål er at blive en anerkendt leverandør af alternative bæredygtige materialer, til en industri som de forudsiger, vil skifte endnu mere fokus over mod bæredygtighed.

”Pomma er unik og der findes ikke noget lignende, så hvad kalder man det og hvordan beskriver man det? Dette udviklingsarbejde er både meget kreativt og meget praktisk, nyt og anderledes. Det er svært at træde, hvor ingen har trådt før, men det er vanvittigt spændende at innovere ud af vores vante rammer”, siger Hannah Michaud.

Hele innovationsrammen er cirkulær og omfatter både processen for, hvordan æbleaffald transformeres om til et nyt råmateriale – men også hvordan dette råmateriale efter forarbejdning og brug kan destrueres eller genanvendes igen til andre produkter. Beyond Leather Materials -teamet har derfor både patenteret råmaterialet, dvs. tekstilmaterialet, og processen.

”Det er en inspirerende måde at arbejde på. Det er min passion at arbejde omvendt med den kreative proces og starte med at se, hvad dette æblesnask mon kan – og ikke starte med ideen om et design for så at finde på et materiale, der passer ind. Her fandt jeg på et nyt materiale, der ikke har været opfundet eller brugt før, så det har været en baglæns designproces”, siger hun.

Kan bruges alle steder i stedet for læder

Hannah Michaud ser mange anvendelsesmuligheder for materialet Pomma. Lige fra emballage til alverdens produkter til festival merchandise, som erstatning for visitkort og meget mere. The Sky – og mindst et million-foretagende - is the Limit, siger hun og kalder produktet ’sin baby’.

”Vores mission var at fremstille et bionedbrydeligt, stærkt og vegansk råmateriale, som kan gøre nytte i mange brancher. Det er lykkes med Pomma – det er tiltænkt både designere, producenter og i produktioner i modeindustrien, automobil-industrien, interiør design-industrien og mange andre. Alle steder, hvor der i dag bruges læder, kan dette materiale anvendes”, forklarer hun.

Materialet kan programmeres, så det får forskellige strukturer og særlige funktioner, og denne eksplorative del af arbejdsprocessen holder hun meget af. I udviklingsfasen samarbejdede hun og teamet med en biolog, der sammen med underviseren på KEA Københavns Erhvervsakademi kunne rådgive om, hvordan de kunne researche videre på materialets muligheder, bl.a. ved at studere kulhydraterne i æblemassen i mikroskoper.

”Hvordan bruger vi så denne viden til at gøre vores Pomma-materiale endnu bedre? Den slags overvejelser og udviklingsprocesser har været og er spændende at være i. Det der med at forblive tro mod materialets oprindelse og samtidig få alle materialets styrker til at træde frem. Det er det, innovation handler om for mig”.

Fremtiden er cirkulær

Hannah Michaud er ikke i tvivl om, at den tilgang til verdens ressourcer og forbrug, som hendes produkt og proces repræsenterer, er fremtiden.

”Fremtiden er at udvikle og producere ud af noget, der har været noget andet før, med det faktum for øje, at det vi producere skal være noget andet en dag. Ikke som en begrænsning men som en kreativ medspiller og udfordring”, siger hun.

Alle ingredienser i Pomma er veganske, økologiske og fuldstændig sikkert. Æbleresterne er indhentet fra lande, hvis bæredygtighedstandarder matcher virksomhedens ambitioner, så æbledelen af materialet forbliver bionedbrydeligt. Vi bruger ingen plastik i æbledelen af produktet, materialet er designet til genanvendelse, hvorfor æbledelen og coatingen kan adskilles.

”Vi tilfører en økologisk bomuldstekstil som baggrund på æblematerialet, samt en coating på overfladen, der er giftfri og økologisk, så materialet kan afvise vand. Og i vores teknikerteam arbejder vi hele tiden med at optimere produktet, selvom det allerede er på markedet – sådan er innovationsprocesser også”, siger Hannah Michaud.

Innovation er ikke en let vej

Skal en virksomhed som Beyond Leather Materials overleve, skal de på markedet, sælge, skalere og sælge endnu mere. Og der skal man lave et logistisk regnestykke, hvor der er plads til ekspansion:

Der går 5 kilo våd æblemasse til at lave en kvadratmeter tekstil. Beyond Leather Materials leverandør i Danmark er en lille leverandør i europæisk skala, og han producerer 5-600 tons æblemasse pr. år, som han før gav til økologiske landbrug. I Europa er mængderne af æbleaffald 600.000 gange større, end hvad den danske leverandør kan levere – så Pomma har stor skaleringsmulighed, hvilket er nødvendigt, forklarer Hannah Michaud.

”På forretningssiden har vi fået stor hjælp fra universitetet, mentorer og accellerator-programmer.

Det er fantastisk at starte en virksomhed i København. Her har Innovationsfonden f.eks. været virkelig professionelle og vigtige og vi har fået megen hjælp fra KEA, DTU, Teknologisk Institut, Rockstar Accellerator og andre. Alle vegne er her folk, der er venlige, som danskerne er, og som vil hjælpe med at støtte op om den bæredygtige udvikling”, siger hun

At starten en forretning er som at tage på en personlig rejse. Man er i proces og går omveje, lærer og tager så kvantespring, går lidt tilbage osv. Skulle Hannah Michaud give et godt råd videre, så er det:

”Don’t stop! Kæmp og arbejd og fortsæt. Det lyder måske åndsvagt, men når du står der, hvor du ikke ser nogen veje fremad, så bliv ved – det skal nok lykkes”.

Læs mere om innovation og innovative processer her

Tilmeld nyhedsbrev

/file/676567/ikon-mail.gifFå relevante nyheder direkte i din indbakke.

Tilmeld dig nyhedsbrev

Kontakt

Anne Handlos

Anne Handlos

Se fuld profil

Få hjælp nu
kontakt os her
(sætter cookie)