EnergiLeg gør samfundsvisioner håndgribelige

Hvordan får vi flere piger til at vælge fysik og matematik som levevej? Hvad sker der, hvis børn i højere grad bruger deres egen krop til at lære om natur, sanserne og grøn energi? Og kan kombinationen af leg og læring ligefrem ændre menneskers adfærd, så vores samfund bliver mere bæredygtigt? To serieiværksættere fra Helsingør har skabt en virksomhed, der udvikler enkle produkter til svære spørgsmål. Sparring fra Copenhagen Business Hub har sat fart på den digitale udvikling i virksomheden.

EnergiLeg

Et skibsrat, der begynder at fortælle historier, når man drejer på det. Eller en sten, der begynder at spille musik, når man hopper på den. Mens beslutningstagere og debattører længe har talt om, hvordan vi får flere unge til at interessere sig for naturfag, så findes der en lille 5 år gammel virksomhed i Helsingør, som har taget handsken op og går anderledes konkret til opgaven.

Vi møder EnergiLeg i Helsingørs industriområde og bliver budt indenfor i et stort sammenhængende lokale. Det kunne tilnærmelsesvis godt ligne et almindeligt kontormiljø, hvis det da ikke lige var for de mange legeredskaber med solide håndtag, hjul, skærme og rat, som er placeret rundt om langs væggene. EnergiLeg er stiftet af de to serieiværksættere, Sofie Halkjær og Ole Jönsson. Sofie med baggrund indenfor adfærdsdesign og forandringsledelse, og Ole som ingeniøruddannet med mange års projektarbejde om grønne energiløsninger på CV’et - herunder den første vindmølle i Danmark godkendt til private husstande.

Der sker noget, når man starter med at lege

Begge brænder de for, at naturfag skal leges ind på en ny måde, hvor det er børns egen krop, der selv skaber den energi, som skal bruges for at få legen i gang. Både fordi det bliver sjovere, og fordi nysgerrigheden over for, hvad energi og bæredygtighed egentlig er for nogle størrelser, vokser, når både krop og hjerne kommer på arbejde. For eksempel, fortæller Sofie, synes Lego, ”at det er megafedt at have os med på deres familiedage, hvor vi kan komme med vores energi-cykel, så børn og voksne kan opleve, hvornår der er lavet energi nok til at producere blot én enkelt legoklods.”

”Vi skal have fat i de nye generationer, og det kræver jo, at børn får en basisviden. Som jeg sagde, da vi havde møde med Teknologipagten; Vil vi have mennesker, der er nysgerrige hele livet, så skal vi starte, inden de fylder 7 år – ellers er løbet kørt, og resten er bare adfærd, vi gentager. Tænk hvis vi kunne stimulere vores børn, så der blev skabt bare én ny Einstein.”

Fremtidens grønne samfundsborger og en ny Einstein

Idéen til EnergiLeg kom ud fra en efterspørgsel i markedet, som de begge oplever har været stigende år for år. Da den nye folkeskolereform kom, havde EnergiLeg allerede været med til at bygge Danmarks første energilegeplads sammen med en skole i Odsherred. Og der gik ikke lang tid, før de blev inviteret ind til Teknologipagten – et tværministerielt projekt med mål om at styrke naturfag og Danmarks digitale kompetencer. EnergiLeg er også en del af projektet ”Almas intelligente Have”, som bygges af Mølleskolen i Ry med støtte fra blandt andre Novo Nordisk Fonden.

Samtidig har mange museer fået øjnene op for EnergiLegs metoder. Ifølge Ole og Sofie er der en kæmpe transformation i gang inden for museumsverdenen. Der efterspørges digitale løsninger og nye, tidssvarende måder at fortælle på – særligt til børn og unge. EnergiLeg udvikler blandt andet projekter med Zoologisk Have, Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og lokalt med museerne i Helsingør.

”Det er superspændende at arbejde med grøn energi og digitalisering,” siger Ole. Han hæver stemmen lidt og uddyber: ”Vi skal have fat i de nye generationer, og det kræver jo, at børn får en basisviden. Som jeg sagde, da vi havde møde med Teknologipagten; Vil vi have mennesker, der er nysgerrige hele livet, så skal vi starte, inden de fylder 7 år – ellers er løbet kørt, og resten er bare adfærd, vi gentager. Tænk hvis vi kunne stimulere vores børn, så der blev skabt bare én ny Einstein.” Sofie supplerer: ”For mig er det fantastisk at tænke på, at vi kan være med til at lægge de små kim til fremtidens grønne samfundsborger.”

Digital forretningsudvikling, Innobooster og det kærlige skub

Selvom Sofie og Ole gik lidt skuffede fra det første møde med Copenhagen Business Hub, fordi de selv var kommet længere, end mødet lagde op til, er de i dag glade for, at de holdt fast i relationen til forretningsudvikler Susanne Krogh Petersen. Da de først fik lært hinanden at kende på møde nummer to, blev det, ifølge Sofie, Susannes evne til kærligt og positivt at presse på for at sikre EnergiLeg hjælp til den digitale innovation, der sikrede, at virksomheden på blot et år har kunnet gennemgå en stor og nødvendig transformation, og oven i det har kunnet notere sig en vækst på over 100 procent.

”Vi har næsten haft en genfødsel af virksomheden over mod læring og teknologi. Hvor vi før stod på ét ben med produkter til leg og læring, har vi nu fået et ben mere, hvor vi også bliver kontaktet af kommuner, skoler og arkitekter for at udvikle hele koncepter og hjælpe fx museer med at gå fra analog til digital formidling,” understreger Sofie og fortsætter:

”Vi har lige sendt en ny Innobooster-ansøgning afsted, som Susanne har været med til at sikre fik den rette dosis innovation. Hun har været en dygtig sparringspartner, som har udfordret os og har kunnet se vejen, som vi måske ikke selv kunne se, fordi vi ikke har gået den før. Hun har været den, der har sagt, at nu skal I se at få en potentialeafklaring, så I kan få støtte til udvikling for eksempel gennem Innobooster og SMV digital. Det råd kunne jeg godt tænkte mig at give til andre virksomheder – at det ikke bare er pengene, det er også en proces i sig selv, hvor man bliver afklaret på retningen for sin virksomhed. Den er mindst lige så vigtig.”

EnergiLegs styrke er eksperimenter og samskabelse

Ole og Sofie definerer EnergiLeg som en nichevirksomhed. Den store styrke er, at de kan handle lynhurtigt og er gode til at eksperimentere sig frem. Som Ole siger med et lunt smil, så har han nok ikke fået sit navn for ingenting. Sofie nikker; ”Ja, Ole får idéer hele tiden, han har sindssygt kort vej fra tanke til handling. Vi har lige udviklet noget, hvor vi står med en prototype på blot 4 uger, og det har vi fundet ud af er meget atypisk i vores branche. Derfor får vi opgaver. Vi er selv pionerer, og vi arbejder ofte sammen med andre pionerer i projekterne. Vi kalder det samskabelse, når vi i tæt parløb med kunden udvikler produkter og koncepter, der løbende testes og forfines.”

Verdensmål i DNA'et

Tre af FN’s Verdensmål (3,7 og 12) ligger indlejret som en naturlig del af EnergiLegs DNA. Legeredskaberne er helt fra begyndelsen udviklet til at fremme sund trivsel, bæredygtig energi og ansvarlige produktionsformer, der mindsker vores fodaftryk på naturen. For Ole og Sofie har det kunnet lade sig gøre at omsætte en brændende interesse til en god forretning, og næste skridt er, efter planen, at gå eksportvejen.

Vi skal have fat i de nye generationer, og det kræver jo, at børn får en basisviden. Som jeg sagde, da vi havde møde med Teknologipagten; Vil vi have mennesker, der er nysgerrige hele livet, så skal vi starte, inden de fylder 7 år – ellers er løbet kørt, og resten er bare adfærd, vi gentager. Tænk hvis vi kunne stimulere vores børn, så der blev skabt bare én ny Einstein.

Vil du vide mere om iværksætteri?

Find konsulenter, viden, tilbud og cases om emnet iværksætteri..

Find mere om iværksætteri

Vil du vide mere om bæredygtighed?

Find konsulenter, viden, tilbud og cases om emnet bæredygtighed.

Find mere om bæredygtighed

Kontakt

Susanne Krogh Petersen

Susanne Krogh Petersen

Se fuld profil

Få hjælp nu
kontakt os her
(sætter cookie)