7 gode råd til sund work/life balance i praksis

Når arbejde og privatliv flyder sammen og døgnet løber tør for timer, er det vigtigt at kunne prioritere og dermed skabe effektivitet.

Hvad enten du er soloselvstændig eller ejerleder af en lille eller mellemstor virksomhed oplever du sikkert, at arbejde og fritid flyder sammen og, at døgnet nogle gange løber tør for timer. Det er svært at få tiden til at slå til, især fordi hverdagen ofte fyldes med opgaver, der ikke nødvendigvis fører til indfrielse af dine mål og drømme.

Søg hjælp til det du ikke kan nå

Især den enlige iværksætter og ejerlederne lever med at skulle udfylde mange kasketter i dagligdagen fordi, at meget af den viden, der skal anvendes for at løse opgaverne er forankret hos dem selv og/eller fordi ”det er alt for dyrt at ansætte en til at gøre noget du jo lige så godt selv kan gøre”.

Dilemmaet er, at når du prioriterer selv at udføre de fleste opgaver, bliver tiden den største hæmsko for, at du lykkes med at indfri ønskede drømme, opnå succes, skabe vækst, gøre en forskel eller, hvad det nu end er, der driver os.

Prioritering af din tid er afgørende for din succes

Den måske vigtigste læring er, at det ikke er tiden du anvender på en opgave, der skal være afgørende for dine prioritering, men snarere om det du gør, føles rigtigt og, er med til at lede dig i den rigtige retning. Samtidigt er det vigtigt, at du fortsætter med at holde dig åben for de mange gode råd og forslag, der findes derude, men stadig husker på, at mennesker er forskellige, og det der virker for dig, ikke nødvendigvis virker for mig.

Så længe de opgaver du arbejder med er meningsfulde, spændende og sjove er det ok at anvende tid på dem, og det mærker du bedst, når tiden bare flyver afsted og du føler at være i en form for mentalt ”flow”, når du løser opgaverne. Tid er ikke noget, der skal passe ind i bestemte bokse og følge visse samfundsnormer – det vil sige, du er ikke nødvendigvis styret eller drevet af at skulle arbejde indenfor en samfundsskabt otte til fire skabelon.

I perioder arbejder du mange timer om dagen og i andre perioder mindre. Det vigtigste her er, at du får løst de opgaver, der både er vigtige, fordi de leder dig i den ønskede retning, og som giver mening, fordi de bidrager til, at du gør en forskel. Det er for dig en måde at kunne ”work smarter, not harder”, hvor ”harder” ikke er opgjort i tid, men mere i prioritering og dermed effektivitet.

I de perioder, hvor der er tryk på og døgnet godt kunne være lidt længere, er det ekstra vigtigt, at du passer godt på dig selv. Her er mentale pauser samt en fornuftig livsstil med alsidig kost, regelmæssig motion og ikke mindst en god og stabil søvn afgørende for, at du kan være produktiv over længere tid ad gangen.

Her er 7 gode bud på ting, du kan overveje at integrere for at komme tidsræset til livs og opnå mere balance i dit liv.

  1. Dan dig et klart billede af, hvad du gerne vil opnå og, hvornår du gerne vil have opnået det
  2. Overvej hver gang du står overfor en opgave, om den er vigtig og om den vil bringe dig i den ønskede retning
  3. Prioritér at gøre de rigtige ting, fremfor at gøre tingene rigtigt
  4. Overvej om du med fordel kan lade andre udføre opgaven for dig eller om du helt skal droppe at udføre opgaven, simpelthen fordi den ikke er vigtig
  5. Når du i perioder arbejder mange timer, så forsøg at holde pauser jævnligt. Gerne 5-10 minutter efter maks. 90 minutters arbejde. Gå gerne en tur på 30-60 minutter i løbet af dagen for at få lys og luft. Forsøg eventuelt med meditation, som et middel til at koble af.
  6. Sørg for at passe godt på din krop og hjerne – spis og drik sundt, dyrk motion og få rigelig med god og sund søvn (7-8 timer hver nat og gå i seng og stå op på samme tid 24/7/365)
  7. Opbyg og plej et godt netværk omkring dig, som du kan støtte dig op ad, når tiderne er pressede

Hos Copenhagen Businesshub – Erhvervshus Hovedstaden yder vi uvildig og personlig sparring, der driver dig og din forretning i den rigtige retning.

Hvis du vil vide mere så tag fat i forretningsudvikler Steen Pedersen

Vil du vide mere?

Steen Pedersen

Steen Pedersen

Se fuld profil

Få hjælp nu
kontakt os her
(sætter cookie)