Gå til sidens indhold

Indhold er hentet

Indhold er hentet

Case

Bager Dams rugkiks bliver startskuddet til bornholmsk eksporteventyr

Siden 1855 har Johannes Dam & Søn bagt brød, kiks og kager og er i dag særligt kendt for deres rugkiks, som ikke kun går som varmt brød i Danmark, men også udlandet har fået smag for de sprøde kiks. Johannes Dam & Søn fået sparring om af Erhvervshus Hovedstaden og Business Center Bornholm.

Indhold er hentet

I 1924 fik Johannes Dam & Søn (Bager Dam) i Aakirkeby på Bornholm en ny bagersvend fra Tyskland. Med i lommen havde han en opskrift på en helt særlig kiks, som den daværende bagermester testede og senere forfinede. Og den dag i dag er den bornholmske rugkiks en af Bager Dams mest populære produkter – og opskriften er stadig en velbevaret familiehemmelighed.

Snart 100 år senere og med Jacob Dam som sjette generation af bagermestre og direktør, er Bager Dam et ambitiøst, økologisk bageri med knapt 20 ansatte. Efter handelsskoleeksamenen flyttede Jacob Dam fra Bornholm til København, hvor han efter endt læretid på Amager blev ansat som bagersvend i Meyers Bageri på Nørrebro. Knap et år senere åbnede Jacob sammen med Claus Meyer et ny bageri, som Jacob var med til at bygge op fra bunden. Fokus var på gode, økologiske råvarer, og den filosofi blev grundstenen i Bager Dam, da Jacob i 2015 vendte tilbage til Bornholm og overtog roret i familievirksomheden efter sin far. Jacob Dam fortæller:

”Min tid sammen med Claus Meyer var afgørende for, hvordan jeg i dag driver vores bageri. Grundstenene var økologi, smør og andre råvarer af den bedste kvalitet. Da jeg overtog efter min far, stillede jeg det krav, at vores forretning skulle omstille sig fra det klassiske bagværk til økologisk og surdejs-baseret brød. Heldigvis er min far fremsynet og enig i, at det var vejen frem.”

Satser på eksport til Kina og Canada
I dag er de blå rugkiks det produkt, Bager Dam sælger mest af også til udlandet. Eksport står for cirka 20% af den årlige omsætning, og virksomheden sælger primært til Sverige, Norge og Tyskland. Men ambitionerne rækker langt ud over Europas grænser særligt til det kinesiske og canadiske marked. I den forbindelse har Jacob Dam løbende fået vejledning og sparring af seniorforretningsudvikler Ebbe Mølsted-Møller fra Erhvervshus Hovedstaden primært om eksportstrategien og om de tilskud, det er muligt at søge gennem erhvervsfremmesystemet.

Ebbe Mølsted-Møller og Jacob Dam.

Indhold er hentet

Det har betydet, at Bager Dam fx har fået bevilget 525.000 kr. gennem SMV:Eksport, som bruges på eksterne rådgivere, der gennem markedsanalyser og eksportfremstød skal hjælpe Bager Dam ind på det kinesiske og canadiske marked. Derudover har virksomheden fået tilskud fra The Trade Council, som også skal bruges på at komme ind på de eftertragtede markeder. Endelig har Bager Dam søgt tilskud gennem SMV:Grøn til en ny emballeringsmaskine, der skal minimere nedetid og spild. Vejledningen og sparringen med Erhvervshuset har i den grad bidraget til at sætte yderligere skub i væksten og sikre, at eksporteventyret fortsætter, fortæller Jacob Dam:

Som en relativt lille virksomhed er det guld værd at have så kompetente mennesker som Ebbe fra Erhvervshus Hovedstaden at læne sig op ad og sparre med. Det gælder også i forhold til tilskudsansøgningerne, som jeg ikke kendte til, men som nu har betydet, at vi har fået foden indenfor på helt nye eksportmarkeder

Regionsborgmester: Lokale virksomheder som Bager Dam er med til at skabe vækst – også uden for Bornholm

Udover sparringen med Erhvervshus Hovedstaden har Bager Dam også været i tæt dialog med Business Center Bornholm om den daglige drift og eksportdrømmene. Jacob Trøst, regionsborgmester på Bornholm, har netop besøgt Bager Dam sammen med Christa Lodahl, som er daglig leder i Erhvervshus Hovedstadens filial på Bornholm og erhvervschef for Business Center Bornholm. Jacob Trøst ser generelt et stort potentiale i samarbejdet mellem virksomhederne og erhvervsfremmesystemet – og Bager Dam er et godt eksempel: 

”Erhvervshus Hovedstadens spidskompetence er professionel og uvildig sparring med virksomhederne, og så kan huset hjælpe med at få et overblik over tilskudsmuligheder. Det kan give virksomhederne, som det er tilfældet med Bager Dam, mulighed for at skabe endnu mere vækst og i sidste ende flere arbejdspladser både på Bornholm og i det øvrige Danmark.”

 Med på besøget hos Bager Dam var også Linda Persson, formand for erhverv, bolig og beskæftigelsesudvalget på Bornholm, Katrine Paaby Joensen, direktør i Erhvervshus Hovedstaden og Ebbe Mølsted-Møller, seniorforretningsudvikler i Erhvervshus Hovedstaden.

Fra venstre: Ebbe Mølsted-Møller, Linda Persson, Jacob Trøst, Jacob Dam, Katrine Paaby Joensen og Christa Lodahl.

Indhold er hentet

Et par gode råd fra Jacob Dam til andre virksomheder, som har brug for vejledning:

  • Der er masser af tilskud at søge gennem erhvervsfremmesystemet – brug erhvervshusene til at få overblikket
  • Et sparringsforløb med erhvervshuset kan inspirere dig til at tænke anderledes – og forretningsudviklerne er seriøse, kompetente mennesker med en ægte interesse og engagement i det, du laver og de udfordringer du har brug for at løse

Har du brug for vejledning om dit næste eksportfremstød? Så læs mere her.

Har du brug for vejledning om grøn og cirkulær omstilling? Så læs mere her.

Indhold er hentet

Non-interactive preview

Complete this setup to unlock your widget